jagochalladomandra

I min blogg ventilerar jag mina känslor och tankar samt skriver om vad som händer i mitt liv... Då jag är medial dyker det även upp inlägg om det men även om sjukdomar, glädjeämnen, självklart mina och andras djur. Jag är direkt och jag har åsikter som jag absolut dryftar och som inte alltid faller alla på läppen! Jag önskar Er alla kärlek och mina sista rader brukar oftast handla om just kärlekens kraft och att vi måste tänka på och ta hand om varandra!

Härliga kvinna!

Publicerad 2010-05-31 07:27:51 i Allmänt,

Vilken ynnest det är när man i vuxen ålder träffar en människa som man känner omedelbart förtroende och kärlek för!
Man blir både lycklig och förundrad över det faktum att det finns personer som omgående finner sin väg till hjärtat och lägger sig tillrätta där likt mjukt, värmande bomull.

En del har den förmågan att naturligt utstråla den värme och intensitet som man bara blir lycklig utav att närvara vid... man känner hur själen bröstar upp sig och ler ett otvingat, härligt leende.

Efter att ha talat med en specifik kvinna vid många tillfällen visste jag inom mig att jag skulle känna ett starkt förtroende för henne även när vi träffades och därför när vi möttes blev jag inte särskild förvånad över att känna den gemenskap och innerlighet som bara två väldigt nära vänner kan dela med varandra.
En underbart karizmatisk kvinna tog emot mig med sitt varma leende och varma famn!
När jag steg in till hennes hem kändes även detta så hemtamt och lätt att ta sig till då jag lika gärna kunde ha placerat både möbler, porslin och prydnadssaker i mitt eget hem... även rökelsen som pyrde i ett hörn var just av den sort som jag själv bränner...

En del individer känner man ett direkt sammanhang med - det kändes som jag mött en förlorad syster!

Det är så skönt när åsikter och tänkande går hand i hand att man endast tillslut ler i samförstånd... när musklerna i käkarna ömmar efter skratt och allt är så där otvingat naturligt och lätt!

Det är få personer jag kallar mina vänner.
Vänner är ett starkt ord och en benämning man får förtjäna...
Mina vänner värderar jag likt en stor skatt, något jag vaktar och är så innerligt rädd om...

Därför blir man lite häpen över den förälskelse och innerlighet som man kan slås av när man träffar en ny bekantskap... när det känns som att man alltid har funnits där för varandra.

Min nya förälskelse *ler stort* är en helt fantastisk kvinna som antagligen har fattats mig hela mitt liv...
Jag är så lycklig att vi äntligen mött varandra och jag är fullkomligt andlös i mitt betraktande över hur lika vi tänker i olika frågor samt hur vår känslighet möter varandra.
Du lilla sagolika människa!

Tack för att du finns och berikar mitt liv!

Tack alla mina fina vänner för att ni är just de underbara individer som ni är - jag älskar er!!

Er Marina

Inledningen i den bok jag börjat författa på...

Publicerad 2010-05-25 21:43:52 i Allmänt,

Författaren berättar

Jag har under många år fått förfrågan av olika människor om jag inte funderat på att skriva en bok om mina erfarenheter och den kunskap och de träningssätt som jag använder mig utav.

Det är självklart smickrande när andra tar till sig och använder sig av de mettoder som jag själv genom åren har anammat och gjort till mitt eget.

Vad mina mettoder i grund och botten härleder ifrån är rätt och slätt en förståelse till varje individ och att man lyssnar till och ser var individs olika resurser och behov.

Jag använder mig av ett mjukt och kärleksfullt handlag då jag anser att man endast där igenom dels visar respekt samt att man på inget annat vis kan förtjäna någon respekt tillbaka.

Tillsammans med mina djur bildar jag ett team och en familj.

De lyder mig för att de vill och för att jag förtjänar det – inte för att de inte vågar annat. Jag skulle aldrig kräva mer av någon än vad de klarar av att ge... jag vill inte hyvla bort personligheten och skapa en robot, jag önskar en fri vilja och ett eget tänkande hos mina djur men att vi tillsammans förvaltar valet om hur vi ska gå vidare i olika situationer.

Man kan inte bygga ett förhållande på rädsla, man bygger det på tillit.

I denna bok kan ni ta del av mitt liv och några av de upplevelser som jag har haft genom åren som hundägare men även intryck och situationer som jag haft när jag under många år har tagit hand om och omplacerat hundar.

Jag hoppas ni kan läsa denna bok med värme och att ni kan se mina mettoder som ett verktyg i rätt riktning för er och era djur.

I denna bok kommer jag att ta upp frågor man bör ställa till sig själv innan man hals över huvud skaffar sig en hund fram tills dess att vi måste göra det slutgiltliga valet åt vår vän...

Många kommer att läsa boken och tänka; ”Jaha, det inlärningssättet kanske passar andra hundar men inte min...” men då jag har arbetat, tränat och utvärderat så ofantligt många olika individer, raser och temperament kan jag till 100% säja att dessa tillvägagångssätt passar ALLA hundar, vare sig de är modiga, rädda, stora, små, bitska mm, mm. Det är väldigt få hundar som föds ”elaka” eller som är det av naturen – de har på något vis påverkats av den mänskliga faktorn om det så ligger i aveln eller vårat sätt att handskas med dem. Människor är väldigt duktiga på att rasera istället för att bygga upp plus att vi älskar att dominera, att ta genvägar och allt som spar oss tid istället för att se vad vi åstadkommer genom just de val vi tar och vad de till slut resulterar i. Vi skyddar hellre oss själva än de individer vi valt att ta oss an... Ni kommer att förstå vad jag menar senare i boken.

Jag hoppas att ni får en givande läsning!

Marina Billhage

 

 

 

Kapitel.

1.       Att tänka på innan man skaffar hund

2.       Planering

3.       Valp eller vuxen hund?

4.       Välkommen hem!

5.       Tid!

6.       Sunt förnuft!

7.       Stöd

8.       Valptid

9.       Aktivering

10.   Jag förkastar alla genvägar!

11.   Kurser eller inte?

12.   Inlärning och avvänjning

13.   Socialträning

14.   Passivitetsträning

15.   Miljöträning

16.   Lek och motion

17.   Hundspråk

18.   Felbeteenden? Instinkt?

19.   Vänner

20.   Semester

21.   Faror i naturen

22.   Recept

23.   Träning och lekar

24.   Respekt! Vad betyder det?

25.   Tålamod

26.   Kärlek

27.   Förtroende

28.   Tonårstid

29.   Vuxen hund

30.   Senior

31.   Vårt slutgiltliga ansvar...

 

 

 

 

 

 

1. Att tänka på innan man skaffar hund

Jag har arbetat med att omhänderta och att omplacera hundar i många år och har många gånger sett bristen på planering och eftertänksamhet innan man skaffar sig en hund.

Många hundar hamnar därför i omplaceringskarusellen för att aldrig landa trygg, accepterad och sedd...

Vi måste ha i åtanke att det är levande väsen vi har med att göra, individer med känslor och som många gånger är så otroligt mycket klokare och mer inkännande än vad vi kan ta till oss.

 

Något som är oerhört viktigt är att det är ett gemensamt beslut i familjen och att alla är beredda och ser fram emot den nya familjemedlemmen. Man bör även gemensamt komma fram till en ras som passar hela familjen och som i varje fall de vuxna kan hantera i alla situationer. Hunden är ALLTID de vuxnas ansvar, man kan ALDRIG lägga ett livs ansvar i ett barns händer.

 

Det är även viktigt att man är överens om de olika regler som man bör ha kring den nya medlemmen och att man alltid är konsekvent i de reglerna tillsammans villket självklart ger en större grundtrygghet för alla inklusive hunden.

 

Själv har vi inte många regler hemma till våra djur då vi älskar att ha dem nära och anser att de är lika stor del av familjen som någon annan men visst finns de där ändå, oskrivna tysta regler som följs av oss alla.

Något som jag är hård med är dock att inga barn får lyfta eller bära någon av hundarna, de får inte gå ut ensamma på promenad med dem och de får heller inte träna dem.

Varför barnen inte får gå ut och gå själva med någon av hundarna har inte med deras fysik att göra då vi även har väldigt små hundar, det har snarae med både barnens och hundarnas trygghet att göra. Tyvärr kan man inte lita på att människor som de kan tänkas träffa ahar hanterat sina hundar på bästa sätt och att de på grund av den anledningen är osäkra och till synes agressiva. De kan även bli attackerade av han/tik-hundsagressiva hundar och har då inte samma chans eller förmåga att värja sig själv eller hunden för ett angrepp.

Barnen får inte lyfta hundarna då de lätt av olika anledningar kan sprattla till och helt sonika falla ur famnen. För ex. Min Chihuahua skulle detta få förödande konsekvenser.

Många barn – och tyvärr vuxna – tycker om att bestämma över djur och blir gärna i sitt sätt och lek väldigt dominerande då djuren uppfattas som svagare.

Det är lätt att saker och ting går överstyr plus att djuren ofta kan bli osäkra inför ett barn som leker på det viset. Annars anser jag att djur och barn är en jättefin kombination med föräldrar som även inser ett djurs värde.

Vad många inte tänker på och man kanske ogärna tar sina tankar dit är om man på det ena eller andra sättet – om man lever i tvåsamhet – blir lämnad ensam med hunden och hur man löser en sådan situation... dvs om man skiljer sig, separerar eller om ens respektive i värsta fall skulle bli riktigt sjuk eller dö. Skulle man klara av en hund ensam? Hur skulle man i så fall gå till väga? Villka kan tänkas ställa upp? Osv

Att man tar hand om sina barn ser vi som en självklarhet men många gånger har vi inte tänkt igenom hur situationen skulle bli för våra djur, vi tar lättare på deras väl och ve.

 

Självklart behöver er hund ett namn och div saker så som matskålar, en eller flera mjuka liggplatser, leksaker mm men det är något man kan köpa allt eftersom. Till en början går det bra med en skålar man har hemma och ett skönt täcke att ligga på. Det som är viktigast är att man har varit i en bra djuraffär och valt ut ett riktigt bra foder, en bekväm promenadsele + koppel och att man är påläst ang en hunds olika perioder i livet samt att man har införskaffat sig en klotång så att man lär hunden kloklippning och att man avdramatiserar det så fort som möjligt.

 

Om man aldrig har klippt klor förr bör man även lära sig detta då man måste vara försiktig så att man inte klipper för djupt ned i pulpan.

Man bör vara påläst ang skötsel av ett djur i största allmänhet men även just rastypiska skötselråd och problem som kan tänkas uppstå.

 

Vi har något som heter; 6-timmarslag i Sverige, dvs att vi inte får lämna våra hundar i mer än högst sex timmar ensamma.

Själv anser jag att sex timmar är på tok för lång tid om detta gäller fem dagar/vecka eller mer. Även om din hund kan lära sig att hålla sig den tiden så lär den inte trivas med att ligga hemma helt själv så långa timmar. En hund är ett flockdjur och saknar dig. Den kan lätt bli rastlös och börja hitta på saker som du inte tycker är så roligt att komma hem till även om hunden ifråga anser att den varit väldigt påhittig och duktig! Det som kanske börjar som en påhittig lek och syssla kan lätt bli ett stressrelaterat och destruktivt beteende – tyvärr blir det ofta även en ond cirkel då många ägare blir arga över sin hunds beteende fast det igentligen är de som i grund och botten har bidragit till det.

 

En annan intressant betraktelse som man kan göra är att hunden istället blir lat och trött, den tappar så att säja lite av sin livsgnista och tycker att livet lika väl kan sovas bort. Ofta har jag hört; ”Ludde tar ingen skada av att vara ensam hemma när vi arbetar, han/hon bara sover...” Att Ludde överlag har kommit att bli en lat och ointresserad hund tycker ägaren oftas bara är bekvämt då han inte kräver så mycket.

 

Om man har tänkt att ens hund ska ligga hemma hela dagarna ensam anser jag att man kanske inte har så stort intresse av sin hund trots allt.

Idag finns det många fina hunddagis som man kan hysa in sina hundar på, gör förfrågningar och studiebesök för att se villket som skulle passa er bäst. Alla hundar passar dock inte på instutioner som hunddagis då mångas miljöer likt det kan bli lite stressande och uppviglade men då kan man innnan man skaffar hund försöka finna en riktigt bra dagmatte/husse.

 

Fortsättning kommer i sinom tid! ;))

Ta hand om er!
Marina

 

 

 

Livet sprakar!

Publicerad 2010-05-19 15:03:22 i Allmänt,

Idag släppte vår granne bonden ut sina kvigor på sommarbete i hagarna runt vårt torp.
Det måste vara en helt fantastisk upplevelse för de små liven!
Tänk att växa upp i en mörk ladugård för att sedan släppas ut på ett stort grönområde med det saftigaste, gröna gräs - du kan helt plötsligt låta din ystra kropp få springa av sig allt vinterdamm medan du njuter av den friska luften, solen och fågelkvittret.

Det blir ju alltid en liten period av att vänja våra hundar vid de nya skygga grannarna...
Man vill ju gärna att de ska samsas på bästa vis.

Aicha var lite nyfiken och smög sig så nära hon vågade och vädrade i luften medan Foxy stod på behörigt avstånd och skällde ut dem med den lilla röst hon har.
Emmy som jag kopplade brydde sig inte nämnvärt, det fanns så mycket annat som var mer intressant än de där idisslande, storögda fegisarna medan Athena - som borde vara den som är mest van då hon har bott här längst - reste sig på bakbenen som en enorm hare och gav ifrån sig ett mullrande skall.

Så har vi vårt lilla troll Boris... han var ute på tur när han plötsligt fick syn på gänget ute på ängen!
- Lattjo!
Med sina höga pudelskutt nådde han snabbt fram till den häpna skaran och gjorde lekinviter.
Jag suckade och förberedde mig mentalt för en jakt på liten, snabb, olydig hund men se där gick jag bet - Boris nöjde sig med ett par skuttande och gläfsande för att sedan gå in...Det är lite fridfullt att ha kossorna strövandes omkring huset, de brukar bli mer handvana genom sommarmånaderna då jag promt måste kela med dem.
Men just nu bör de bara vänja sig med att vara mitt i naturen med allt vad det innebär.Nu är det så bedövande vackert ute!
Naturen ståtar med sin vackra blomsterprakt som en så skimrande och intensiv i sina färger.
Man näst intill bländas av de klorofyllstinna ängarna med dess solgula maskrosor som vänt sina ansikten mot skyn och den värmande solen.
Björkarnas skira små musöron väntar på att få veckla ut sig och träd och blommor knoppar sig för att snart kunna överösa oss av deras fantastiska ögonfröjd och doft.
Naturen har vaknat och börjar ge frukt åt allt liv som förväntansfullt och lite avvaktande betraktar dess lite trevande.

Fjärilarna dansar genom vindens mjuka omfamnande och insekterna surrar i sin jakt på blommors fägring.

Naturen håller andan som i väntan på en stor överaskning - ett fyrverkeri av färger, dofter och intryck!
Efter den långa, kalla och mörka vintern frossar nu alla djur i solljus och ett överflöd av mat, man kan känna hur moderjord ler i sin givmildhet när hon ser sina barn ta för sig av det smörgåsbord hon har dukat upp.

Tankarna rullar sina invanda spår och förvillar sig ut i luften kring de mogna ängarna - en sinnerlighet växer sig tillsammans med de mjuka dofter som bärs fram över marken för att stiga och lyfta mot den blekblå himmeln.
Tiden har stannat och jag sträcker ut armarna och famnar livet i sin begynnelse, i sin födelse... fräsch och oförstörd.
Varje por fylls av liv och följer med i en virvel av känslostormar.
Min kropp tar tacksamt emot vad mina sinnen fördelar ut genom den och min själ lägger sig ned i vila för att slicka sina sår.

Jag hälsar värmen!
Jag välkomnar allt pånyttfött som rest sig ur den mörka mull!
Jag bugar mig respektfullt och höjer min blick i ära!


Var rädda om varandra och älska av hela era hjärtan!
Marina

Tankar...

Publicerad 2010-05-18 08:26:36 i Allmänt,

Ett grått dis ligger över himlen och hindrar vårsolen från att tränga igenom och ned till oss.
Jag blickar suktande upp mot molnen medan småfåglarna försöker överösta bäckens porlande.
Ängarna börjar sakta och säkert förvandlas i en ny grönska och vitsipporna står täta tillsammans likt en böljande matta invid björkarna.

Barnen kommer gärna och glatt med blomsterbukettern bestående av de få pingst och påskliljor som vi har ute i trädgården trots förmaningar om att de kanske skulle få stå kvar.

Ett lugn ligger över Nabben de mornar jag lämnas ensam med djuren efter att barnen har begett sig iväg till sina skolor samt Mikael har åkt till arbetet.
Det är som en stillsam suck drar genom huset...Tankarna lyfter och seglar iväg en stund med vinden...
Var stund är viktig - ensamheten så som tvåsamheten och flersamheten...

Jag tycker att det kan vara väldigt helande att få vara ensam med sina tankar och att bara få umgås med "mig själv".
Jag är inte en sådan person som blir rastlös av att vara själv utan jag ser det som en stund att vila i min kropp och lära känna jaget.
Den tiden är viktig anser jag...
När man är mamma på heltid är det oerhört viktigt att ibland bara få vara Marina - kvinnan Marina med allt vad det innebär.
Man måste få vuxentid tillsammans med vänner eller sin partner för att komma ihåg vem man faktiskt var och är utanför sin mammaroll hur fantastiskt det än är att vara just mamma.

Att bara få vara tillsammans med min Micke om det endast är så att vi inte gör någonting så gör vi "ingenting" ihop och det är underbart lika väl som att bara prata över en fika hos en riktigt god vän.

Stunden som mamma är självklart väldigt stort och viktigt och man får många gånger tänka till så att man leder de små i rätt riktning för att de ska bli så fina människor som möjligt.
Att umgås hela familjen är viktigt för att nära kärnan och sammanhållningen sins emellan.Lugnet som far över mig får mig att vilja hålla andan...
Fågelsången utanför fönstret får mig att spetsa mina öron lite extra, ibland ligger vinden på åt vårat håll så att man hör trafiken från vägen - en påminnelse om världen utanför.

Jag passar inte riktigt in i den världen men måste allt som oftas bemästra min ovilja och kliva ut i den från mitt lugn ute bland ängar och skog.

Snart ska jag fixa i ordning mig för att ta mig in till Borås där jag ska möta min sjukgymnast och se vad hon har för planer inför denna dag.
Hon passar mig, min sjukgymnast... då det är mental sjukgymnastik är den inte alls åt det traditionella hållet utan på ett plan som jag både mentalt och fysiskt klarar av - allt måste gå i min takt.
Mettoden skulle nog av många anses som lite flummig men för mig känns den - kanske just därför väldigt naturlig!
Vi går sakta men säkert med små steg i rätt riktning!

Var rädda om varandra och allt liv omkring er!
Marina

Älskar i n t e att städa...

Publicerad 2010-05-16 18:05:30 i Allmänt,

Ibland önskar jag att jag med en enkel liten viftning av min kvast kunde åstadkomma ett fullkomligt rent och prydligt hem!
Sedan jag och min älskade flyttade samman har vi inte riktigt fått den ordning som jag önskar och det tar onödigt mycket energi att bara ha röran inpå sig.
Jag som trodde att mina tunga, gamla ekmöbler skulle göra sig så fint i vårat 1800-talstorp... men där jag hade tänkt att placera dem visade de sig att inte platsa - de var helt enkelt för höga eller för breda.

Allt känns lite påträngande och i ögonfallandes "knökafullt"!

Till på köpet har jag ingenstanns att lägga våra kläder... fram för allt mina egna - de ligger och samlar damm i stora högar lite var stanns...
Min vackra sambo har fått i uppdrag att snickra upp lite snygga garderober då han är fantastiskt duktig på sitt arbete.

Tekniska prylar så som tv, stereo mm är så FULT!
Streeon med alla dess "finesser" står som en stor koloss i "finrummet" villket inte alls bidrar till en finrums-känsla...
Men vart kan man då ställa denna tingest?
Skulle Micke bygga ett skåp eller dyligt till detta monstrum skulle ju det mest sannolikt ta upp ett helt rum...

Att städa i denna villevalla av saker är då inte lätt, det är mycket som står och samlar damm och hundhår!Jag önskar mig så innerligt en ny soffa då de vi har tar onödigt mycket plats trots att de faktiskt är ganska små... därför skulle jag hellre ställa in en mer bekväm soffa som vi alla skulle komma plats i ...
Jag skulle inte ha ett dugg emot att slänga mig ned i en soffa med dubbel shäslong om kvällarna *ler sömnigt*.

Tyvärr lider mitt sinne av att även vår stackars trädgård ser vanskött ut... jag som älskar örter och vackra blommor!!
Jag planterade givetvis ut blomsterplantor och örter för tidigt så att de vissnade och dog i nattfrosten... mina stackars växter.
De låg där med transparent, bleka bladverk mot den kalla jorden.Jag önskar att jag hade väldigt mycket mer energi och ork än vad jag faktiskt har, jag vill ju så mycket att det ibland känns väldigt orättvist.


Men hur det än är så vet jag att vi till slut med tiden kommer att få det riktigt hemtrevligt och mysigt så länge jag inte har för höga krav vare sig på mig själv eller på sakerna i sig.

Men visst är det frustrerande för en typisk Våg (läs stjärntecken) att inte ha den ekonomiska möjlighet som krävs för att kunna vila sina ögon på något riktigt vackert.
Då jag som sjukpensionär är hemma mycket betyder just hemmet oerhört mycket, att det känns trivsamt och innehar ett lugn som man kan luta sig mot.

Mina ljusvänner har pockat på uppmärksamhet, en kvinnlig ljusgestalt försöker visa mig något men hon är blyg och väldigt vag i sitt framförande.
Hon föredrar att tala genom min pendel villket inte alltid då ger det bästa svaren då det beror på om mina frågor kan ge ett rakt Ja eller Nej...
Hon var så ivrig för att sedan när jag uppmärksammat henne fullkomligt ställa sig i skymundan och låta andra utan något speciellt skäl eller syfte ta plats och träda fram.
Jag känner en rastlöshet och en sorg när jag är med henne... en dysterhet.
Hon vill att jag ska leta efter något... men stället hon pekar på kan omöjligt inhysa något!
Det är frustrerande för både henne och mig!
En tidning eller en skrift/brev är det jag troligtvis bör leta efter, något som berör henne eller huset uppenbarligen utefter vad jag har kunnat tolka.

Jag har tänkt att göra en rening av huset när vi är klara då det i huset finns en energi som är missunsam och på någotvis svartsjuk.
Men som det ser ut här nu är det ingen större idé då jag inte kommer åt alla skrymslen och vrår...Jag anser att en rening är på plats då det i huset dels har bott många olika personligheter och huset har samlat på sig många olika energier och minnen.
Dels har jag mycket olika gamla möbler som även de drar med sig mycket...
Då jag är så öppen drar jag även till mig många olika andeväsen och alla önskar man inte ha intill vare sig själv eller de sina.
De kan påverka mer än vad vi förstår med bara sin närvaro och ibland fäster de upp sig lite väl hårt på människan/människorna eller miljön.
Med en rening vill jag absolut inte rena bort de som hör hemma här i huset och med oss.
Nej, jag vill ha de som på någotvis kan hjälpa oss att få visshet eller som bidrar med en god energi till oss, djuren och miljön - det som inte bör vara här är de som på ngt vis kan skrämma eller som likt många levande människor är energitjuvar.

Var rädda om varandra och älska varandra av djupet av era hjärtan och i innerligheten av era själar!

 

Våren är kommen...

Publicerad 2010-05-02 19:15:59 i Allmänt,

VÅREN ÄR KOMMEN!

DE FLESTA LEVER UPP PÅ VÅREN, FÅR ENERGI OCH SER FRAM EMOT EN NY ÅRSTID...
DET GÖR SÅ ÄVEN JAG MEN MITT I ALLT DETTA LEVANDE ÅKER MINA SINNEN "BERG OCH DAL BANA"... MED VÅREN KOMMER ALLA MÅSTEN... MAN SKA STÖKA UNDAN ALLT VINTERDAMM OCH KRATTA OCH GÖRA VACKERT I TRÄDGÅRDEN.
JAG HAR INTE ALL DEN ENERGI SOM KRÄVS FÖR ATT HÅLLA JÄMNA STEG MED ALLA MÅSTEN OCH DETTA INNEBÄR ATT JAG INTE ALLS MÅR BRA DÅ JAG INTE KAN LEVA UPP VARE SIG TILL MINA EGNA ELLER ANDRAS KRAV PÅ HUR MAN BÖR VARA OCH LEVA PÅ VÅR OCH SOMMARMÅNADERNA.

IDAG GRÄVDE JAG HUR SOM HELST RUNT LITE I MIN BLIVANDE ÖRTAGÅRD OCH SATTE NED LITE FRÖER SOM JAG HOPPAS VILL GRO TILL NÅGOT RIKTIGT FINT.DET ÄR EN FRÖJD FÖR SJÄLEN ATT LÅTA ÖGONEN VILA VID PRUNKANDE URNOR OCH RABATTER OCH DET ÄR VERKLIGEN EN YNNEST OCH NÅGOT LYXIGT ATT KUNNA GÅ UT I TRÄDGÅRDEN FÖR ATT HÄMTA FÄRSKA KRYDDOR TILL MIDDAGEN.

ÖRTER ÄR BÅDE LÄKANDE, GOTT OCH ANVÄNDBART - NÅGOT MAN I ALLA TIDER HAR ANVÄNT SIG AV TILL MAT OCH LÄKEVÅRD.
TYVÄRR ANAMMAS INTE DETTA LIKA VÄL FORTFARANDE.
PÅ VÅREN BRUKADE FOLK GÅ UR HUSE FÖR ATT SAMLA HELANDE ÖRTER FRÅN DE NYA SKOTT SOM VÅRENS ALLA BLOMMOR OCH TRÄD GAV OSS - IDAG ÄR DET INTE MÅNGA SOM VET VAD OCH VARFÖR MAN ANVÄNDER SAKER OCH TING, ATT DET OFTA ÄR LÄTTARE ATT GÅ TILL KRYDDHYLLAN I SNABBKÖPET OCH TILL APOTEKET OM DET ÄR NÅGOT MAN BEHÖVER FÖR GOM ELLER HÄLSA.

SJÄLV SER JAG ATT DET BÖRJAR BLI DAX ATT TA MIN LILLA VÄSKA MED MIG UT FÖR ATT SAMLA LITE TILL TORKNING, OLJOR OCH VATTEN.
NATUREN ÄR SÅ OTROLIGT GIVANDE FÖR KROPP OCH SJÄL - ANAMMA DET!MÅNGA BLOMMOR ÄR ÄTBARA OCH SJÄLV ANSER JAG ATT SKA JAG ÄNDÅ SÅ OCH PLANTERA SÅ TYCKER JAG DET ÄR EXTRA ROLIGT OM DET ÄR ANVÄNDBART MER ÄN FÖR BARA ÖGAT.

RINGBLOMMOR, GURKÖRT, LAVENDER, ROSOR, LUKTÄRT ÄR NÅGRA AV DE VACKERT BLOMMOR SOM ÄVEN ÄR ÄTBARA ELLER PÅ NGT VIS GÅR ATT ANVÄNDA I MATLAGNING.

ROSOR KAN MAN GÖRA ROSENVATTEN OCH ROSENOLJA AV SAMT ROSENSOCKER MM
RINGBLOMMOR KAN MAN HA I SALLADER OCH SOM ÄTBAR DEKORATION PÅ EX. TÅRTOR MM, RINGBLOMMOR HAR EN LUGNANDE EFFEKT PÅ HUDEN OCH ÄR UTMÄRKT ATT GÖRA OLJA PÅ.
lAVENDER SOM ÄR MIN FAVIRIT BLAND ALLA ODLINGSBARA VÄXTER BRUKAR JAG TORKA OCH HÄNGA UPP I KNIPPEN OCH AV DETTA KAN MAN GÖRA UNDERBART DOFTANDE POTPURRI ATT EX LÄGGA I LINNESKÅPET. 
LAVENDELOLJA DOFTAR LJUVLIGT!
LAVENDELSOCKER ÄR BÅDE GOTT OCH VACKERT! ;)

DE SMÅ MUSÖRON SOM BJÖRKEN SNART KNOPPAS MED ÄR STÄRKANDE FÖR HÅRET ATT GÖRA ETT AVKOK PÅ LIKSOM KAMOMILL OCH ALL SKÖNS VÄXTER OCH BLOMMOR!


JAG FÖREDRAR NATURLIGA OCH ICKE GIFTIGA ALTERNATIV FÖR EX. FÄSTINGAR, MYROR, SKADEDJUR MM
MINA HUNDAR HAR EX BÄRNSTENSHALSBAND MOT FÄSTINGANGREPP VILLKET ÄR OERHÖRT EFFEKTIVT, MYCKET MER EFFEKTIVT ÄN NÅGOT ANNAT JAG GENOM ALLA ÅR HAR ANVÄNT OCH HELT NATURLIGT OCH GIFTFRITT FÖR BÅDE HUNDEN SJÄLV OCH NATUREN.

NÄR JAG IDAG GRÄVDE RUNT UTE I LANDET GRÄVDE JAG MIG RÄTT NED I ETT MYRBO VAR PÅ DET VÄLLDE UPP SMÅ ETTRIGA KRYP - JAG SPRANG SONIKA IN I KÖKET OCH HÄMTADE MIN KANEL OCH SPRED ÖVER JORDEN OCH NED I MYRBOET DÅ MYROR FULLKOMLIGT AVSKYR KANEL.
DET ÄR SÅ LÄTT ATT HUNDAR, KATTER ELLER ANDRA DJUR SÅ SOM HARAR MED FLERA TRAMPAR I GIFT O.DYL SOM MAN SÅ GÄRNA ANVÄNDER SIG AV... DÄR EFTER SLICKAR/TVÄTTAR DE AV SIG OCH FÅR I SIG GIFTET PÅ DET VISET.

VÅREN ÄR HÄRLIG PÅ MÅNGA SÄTT OCH VIS OCH JAG ÄLSKAR VERKLIGEN DEN VACKRA GRÖNSKAN MEN JAG ÖNSKAR ATT JAG SLAPP ALL INRE STRESS MED ALLT SOM SKA GÖRAS OCH SOM MAN SKA HINNA GÖRA FÖR ATT SLIPPA KÄNNA TILL HÖSTEN ATT SOMMAREN SLANK EN MELLAN FINGRARNA.VAR NU RÄDDA OM VARANDRA OCH FÖRSÖK ATT INTE SKAPA ONÖDIGA MÅSTEN!

Om

Min profilbild

Marina

En blogg om mig och min familjs liv, våra och andras djur. Träning av djur och deras ägare, diabetes, andlighet mm, mm

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela