jagochalladomandra

I min blogg ventilerar jag mina känslor och tankar samt skriver om vad som händer i mitt liv... Då jag är medial dyker det även upp inlägg om det men även om sjukdomar, glädjeämnen, självklart mina och andras djur. Jag är direkt och jag har åsikter som jag absolut dryftar och som inte alltid faller alla på läppen! Jag önskar Er alla kärlek och mina sista rader brukar oftast handla om just kärlekens kraft och att vi måste tänka på och ta hand om varandra!

Trampa vatten...

Publicerad 2009-12-20 21:49:09 i Allmänt,

Varje dag är som att trampa vatten för att hålla näsan tillräkligt ovanför vattenytan och kippa efter luft.

De som inte känner mig väl kan aldrig förstå...
De som inte känner mig ända in i själen kan aldrig se...

Att konstant leva med värk och kronisk trötthet med mera gör att man känner sig både värdelös och väldigt gammal...



Min kropp är förkalkad, ledband hänger på en skör tråd, migränen knackar ständigt på och uppkastningar och olag med magen är vardagsmat plus denna ständiga värk som inte något biter på.

Jag vill inte se sjuk ut...
Något som jag tror är genomgående för många som mår som jag gör är just att man känner sig lika ful som värken och illamåendet är stark.
Man känner sig aldrig tiptop...

Jag som älskar att röra på mig, träna mm har inte möjlighet att att göra det i den mån jag vill och som vore bra för en vanlig frisk kropp.

Man blir kanske omedvetet extra nitisk till hela sitt utseende - man försöker på någotvis kompencera hur man mår genom att inte låta det synas utåt...
Jag vet inte om det gjorde er klokare men jag känner att det inte spelar ngn roll vad jag har på mig eller hur mycket jag har gjort mig iordning så känner jag mig aldrig riktigt fin just för att jag mår konstant dåligt...

Att bara hålla mig upprätt ett par timmar per dag gör mig totalt utmattad och att hålla skenet uppe för andra människor samt försöka hålla jämna steg med friska människor gör att jag känner mig än mer värdelös...

Jag måste konstant hålla i minnet att om jag gör något som utmanar min fysik och även min mentalitet gör att jag blir sängliggande en eller ett par dagar efteråt pga total utmattning och brinnande värk från huvud till tår.



Min värk syns ju inte så man blir lätt ifrågasatt vilket är oerhört kränkande.
Jag är född med min värk och ända upp till trettio års ålder trodde jag att det var helt normalt och att alla fick ont av att gå i trappor.
Det kan låta underligt men detta är faktiskt sant - jag trodde helt allvarligt att alla fick ont när de gick i trappor.

Jag kommer ihåg när jag var liten hur smärtsamt det var när man skulle åka pulka - att ta sig upp för backen var som en mardröm varje gång och man stod i valet och kvalet om det verkligen var värt att trampa upp för backen eller kulle en gång till för att få det där ruset som ett åk kan ge ett barn.

Just nu håller jag på att lära mig säja "nej" utan att få dåligt samvete.
Det är jättesvårt då jag känner mig så otillräklig på många olika vis så vill man känna sig behövd och önskad och tänker därmed inte alltid vad jag tackar ja till och vad det i slutändan innebär för mig själv.

Inte ens alla familjemedlemmar förstår hur det är och jag har så svårt för att tala om det utan att känna mig gnällig.
Men när man blir ifrågasatt angående hur länge man sover de helger vi inte har barnen eller liknande önskar jag att de människorna kunde ta över en vecka i min kropp och mina sömnlösa nätter fulla av värk och av envetna larm från klockan när jag måste upp cirka tre gånger per natt för att se till att Alexandras blodvärden ligger bra.

Ingen behöver vädra sina åsikter för mig om det inte är något som kan hjälpa mig i min vardag.
Folk är inte sena med att kommentera "att du ser minsann inte sjuk ut" och jag tror ibland att jag hade fått mer sympati om jag hade stukat ett finger och lagt lite bandage runt det - om det var sympati jag önskade...



Det är lätt att döma någon utan att ha varit i dennes situation...
Tro mig, om jag hade haft den energi som krävdes samt om min kropp hade orkat, hade jag innerligt gärna arbetat och fått den sociala kontakt som många gånger krävs för att göra en människa hel - men det är verkligen en omöjlighet i detta nu och jag får försöka göra det bästa av situationen för mig och min familj och fokusera på det som är positivt och bra...
Jag har fått en underbar dotter!
Jag har tillslut hittat mitt livs kärlek och även fått tre fina barn på köpet.
Jag har mina fantastiska djur, naturen utanför dörren, vi har mat på bordet, kläder på kroppen och tak över huvudet och vi har KÄRLEK.
Jag försöker även se att jag har kunnat agera förälder fullt ut med min dotter då hon aldrig har gått på dagis eller fritids - jag har alltid funnits där för henne... har alltid varit tillgänglig villket har skapat en stor trygghet i hennes uppväxt.

Minsta "aktivitet" som jag gör - om det så är någon timme i stan, handla eller liknande innebär en stor förlust av energi, jag blir direkt illamående och min kropp får lätt skov i form av uppkastningar, frossa och avsvimmningar...



Jag vet inte varför jag skriver detta... men jag antar att jag önskar större förståelse och att man kan känna sig så totalt intetsäjande och liten på grund av att folk många gånger är plumpa i sitt sätt att uttrycka sig.
De anser många gånger att man förverkligar sig själv genom sitt arbete och att man är identitetslös utan ett arbete...
Kanske är det så...
Kanske var det därför jag valde att arbeta ideellt i den mån jag orkade i alla de år med omplacering och träning av hundar.
Jag är en djurvän, en stor sådan och jag kände som att jag tog del i något större och i något som faktiskt gjorde en större verkan på världen.
Detta är även något jag anser mig vara väldigt bra på då jag förstår djur och då de förstår och knyter an till mig naturligt.
Djur är så mycket mer okomplicerade och vackra än oss människor - jag har väldigt mycket lättare att förstå och att läsa dem då de är helt okonstlade, försöker inte vara till lags och ser dig för den du verkligen är.

Att vara sjukpensionär är inget man är stolt över - jag tror det är väldigt få människor som anser sig att det är något man tjänar på villket systemet i Sverige verkar anse... man får slåss för de få som är oärliga och när man är sjuk orkar man inte stå upp för sig själv och ta reda på ens rättigheter så mycket som man igentligen borde... man orkar helt enkelt inte.

Fråga inte hur jag mår nästa gång ni ser mig då ni antagligen inte får det svar ni vill ha - då det ofta bara är en artighetsfras.
Jag mår aldrig bra, jag har alltid ont och det är såååå tråkigt att prata om.

Ta hand om er!

Kommentarer

Postat av: Jenny

Publicerad 2009-12-22 12:05:30

Känner igen det där så väl gumman spelar ingen roll hur mycket man försöker göra sig fin och att andra säger att man ser bra ut, det som tittar tillbaka på en i spegeln är den skröppliga och skrynkliga insidan. Fast igentligen älskling är vi skitsnygga både utanför och innanför och starkare än de flesta so rock on baby <3

Postat av: LillaSyrran

Publicerad 2009-12-23 08:35:10

Gumman. jag ska skriva om det du sagt men jag vill tanka igenom det jag ska skriva sa jag uttrycker mig ratt (dvs. i enlighet med det jag tycker och hoppas formedla).



Tills dess...



Har ar nagra bilder av mitt julpynt. Inte illa for att inte ha kostat mer an en tia(for kulorna, resten tog jag over fran en kille som ville slanga snoren, rosetter och annat i soporna)



Pussis! Liza



View Slideshow

kopiera och klistra in denna lanken i din browser som en enda webadress:

http://voize.myphotoalbum.com/slideshow.php?set_albumName=album43

Postat av: Liza

Publicerad 2009-12-30 06:34:41

Så här tror jag det funkar..



Varje grupp av människor har generellt rådande normer som har som syfte att upprätthålla, och föra över mellan generationer, den rådande samhällsordningen inom gruppen.



Även om vi inte kan skaka av oss vår djupt liggande, och starka motvilja och vårt obehag inför att göra det som bryter mot föräväntningar och kan orsaka ogillande, eftersom vi trots allt är socialt beroende djur, så har vi fömågan att med vårt förnuft göra val ändå.

Vissa av oss, mer än andra, är medvetna om den obehagliga kamp som kan uppstå när ens behov av att vara sann mot vad man upplever som sina egna värderingar, sin egen natur och sitt sanna jag, inte går ihop med vad som förväntas eller kanske rentav kan ådra en socialt utanförskap och fördömmande.



Om du har sett Matrix vet du vad jag menar när jag säger att vissa av oss "took the blue pill": att vi insett sanningen bakom illusionerna, och vare sig vi vill eller inte kan vi inte glömma det vi blev medvetna om utan att förneka oss själva. Så länge vi är beroende av ett större socialt samhanhang som lever i konflikt med våra övertygelser och värderingar, och därför måste kompromissa i det vi tar oss för för att överleva socialt och ekonomiskt, så kommer vi samtidgt att känna friktionen inom oss när vi handlar i motsats till det vi känner är sant och riktigt.



Men jag tror att du, liksom jag och många anrda som tog det blå pillret drivs att trots allt fortsätta trots smärtsamma inre konflikter och konfrontationer med en fördömande omvärld, därfor att för oss tycks svaret på följande fråga vara självklart:



Om vi tar del av oberoende nyheter om världens läge i dag, ser Michael Moore's film Capitalism-A Love Story eller den nya filmen Food Inc (om de finns med svensk text än), eller bara följer samvetes röst och fråga oss själva "För att stödja en utveckling mot en värld jag vill att mitt barn ska leva i, vad behöver dagens värld mest-mer konformtitet eller människor vars beteende ifrågasätter och tvingar andra att tänka över de rådande normerna och förväntningarna som upprätthåller status quo?"

Postat av: Liza

Publicerad 2010-01-02 08:10:21

Förutom då det gäller grava psykiska sjukdomar - och även där jag inte så säker - tror jag psykiska problem och störningar, i synnerhet de som informellt hänvisas till som "psykologiska" snarare än psykiatriska (och få inte ingång mig på den suddiga och ofta allt annat än vetenskapliga distinktionen mellan,och definieringen av, psykiatriska kontra psykologiska problem) har sitt ursprung i andra människor snarare än i vårt huvud (även om det är där de har sin "vistelseort",så att säga).

I synnerhet de människor som vi är helt hänvisade till när det gäller våra första och därfor mest normativa, självbilds "referenser": intryck av vad vi är i omvärldens ögon, hur beteende och kvaliteter värderas, vilka standarder och mått som gäller for jämforelse och utv



Ingenting är så ofta en central komponent i psykiska problem och hinder for välbefinnande som begränsande och negativa självbilder - och vara bilder av oss själva, våra kvaliteter och förmågor och vårt beteende samt de drifter och behov som vårt beteende uttrycker, både hur vi definierar dem liksom hur vi värderar dem, är inlärda och inte någon oföränderlig och objektiv "sanning".

Även de jämföreslemått vi använder för att utvärdera dessa kvaliteter, beteenden och drifter ar inlärda.



Och ingen inlärning är så djupt gående, så svår att ändra, eller "greppa" och fa under kontroll eller ens bli medveten om, som den inlärning som sker utan medvetet lärande under den tid av våra liv då vi ar helt utan möjlighet att kontra det vi lär oss med logik, alternativa sätt att se och värdera, eller filtrera och modifera det genom att dra nytta av befintlig kunskap.

Det vill säga - när vi är barn.

Och ingen inlärning är så formativ som den som upplevs som kommande från den på vilken vi är beroende för vår överlevnad psykiskt och fysiskt - våra föräldrar (eller de som har föräldraroll i vår barndom) därfor deras makt kommer sig av den totala kontroll de har över ett barn, både fysiskt och som de som introducerar barnet både till världen och till den egna personen (det vill saga barnets "själv")



En förälders makt är oerhörd, och på gott och ont beroende på hur den används.



Men det viktigaste att komma ihåg är att hur mycket du eller jag hatar oss själva, tycker att något vi är inte duger eller ar frånstötande, otillräckligt etc. så är det bara ETT av många sätt att utvärdera och se oss på som leder till ett sådant otillfredsställande resultat - och det kan ersättas av något annat som gagnar oss bättre.



For trots allt ar vara sjalvbilder och det vi anvander oss av for att utvardera och jamfora dem inlarda och dessutom inlarda genom att vi har tagit till oss och gjort till avar egna andra manniskors reflektioner av oss - manniskor som, liksom alla, har sina egna orsaker for hur de agera, ar subjektiva och vars asikter vi kan forkasta.



Om vi nu maste se oss sjalva genom andras ogon - vilket vi ju ar eftersom vi inte kan uppleva oss sjalva direkt utifran - sa borde vi val kunna strava efter att se oss sjalva genom ogonen pa manniskor som uppskattar oss och vars satt att se varlden och manniskor stammer overens med vad vi sjalva tycker och tanker. Efetrsom de flesta av oss ar pa satt och vis programmerade att ta at oss vad vi uppfattar som andras forvantningar, och kanna djupt obehag nar vi inte motsvarar dem, vore det kanske bast om vi valde som vara framsta kallor av sjalvbilds "referenser" de som alskar oss for det vi ar - eftersom vi ju da endast kan "behaga" desa manniskor, och uppfylla deras "forvantningar" genom att vara oss sjalva.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Marina

En blogg om mig och min familjs liv, våra och andras djur. Träning av djur och deras ägare, diabetes, andlighet mm, mm

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela